اعلامیه سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان در مورد افزایش خشونت و بازداشت خبرنگاران در افغانستان

از روز جهانی ختم معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران در حالی بزرگداشت می‌شود كه خشونت عليه خبرنگاران، محدودیت‌های رسانه‌ای و سانسور قبل از نشر به شدت افزايش يافته است.

بر اساس گزارش تازه يوناما از اگست سال ۲۰۲۱ بیش از ۲۰۰ مورد نقض حقوق بشر علیه روزنامه‌نگاران در افغانستان به ثبت رسيده است. در تازه ترين مورد، نیازمحمد خاکسار خبرنگار جوان رادیو تلویزیون انعکاس توسط افراد مسلح به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفت که اکنون در بیمارستان تحت مداوا قرار دارد.

در همين حال تلویزیون کابل نیوز در کابل به دلیل افزایش محدودیت‌ها و فشارها، پخش برنامه‌های خود را متوقف کرده است. با مسدود شدن این رسانه، حدود شصت خبرنگار بیکار شده و یا شغل‌شان را از دست داده‌اند.

پیش از این نیز اخباری از ممنوعیت‌ها، محدودیت‌ها، شرایط نامساعد كاری، ناپدید شدن، زندانی شدن و ضرب و شتم خبرنگاران منتشر شده بود.

چنانچه چندی قبل ۶ تن از خبرنگاران تلویزیون طلوع به دلیل افزایش محدودیت‌ها و تهدیدات، وظایف شانرا ترک و به خارج از کشور پناهنده شدند.

این در حالیست که حکومت سرپرست از اجرايی بودن قانون رسانه‌های همگانی حرف می‌زند اما در عمل انچه انجام می‌دهد خلاف قانون و کنوانسیون‌های بین المللی است.

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان نگرانی خود را نسبت به این گونه حوادث ابراز می‌دارد و مصمم است که در گفت و گو با نهادهای ذیربط بین المللی، اقدامات لازم در این زمینه اتخاذ شود.

ضمن آرزوی شفای عاجل برای آقای خاکسار، ما از مقامات مسوول می‌خواهیم که در قبال پرونده‌ی ایشان برخورد اصولی داشته باشند و همچنین خواهان رفع هر چه سریع‌تر تمامی محدودیت‌ها و فشار‌هایی هستیم که به دلیل اعمال آن‌ها، رسانه‌های شناخته شده‌ی افغانستان مجبور به توقف نشرات‌شان خواهند شد.

سازمان، گام‌های ممکن رسیدگی حقوقی – صنفی برای همه این حوادث را با خبرنگاران در میان خواهد گذاشت.

سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان